Deviatnik k sviatku dona Bosca: Sen o desiatich diamantoch

(Bratislava, 22. januára 2020) – Dňa 10. septembra toho roku (1881), v deň, ktorý svätá Cirkev zasvätila sláveniu Mena Panny Márie, si saleziáni vykonávali duchovné cvičenia v San Benigno Canavese. „V noci z 10. na 11. septembra, kým som spal, duchom som sa ocitol v krásne vyzdobenej sále. Zdalo sa mi, že sa prechádzam s direktormi našich domov, keď sa zrazu medzi nami objavil muž takého majestátneho výzoru, že sme nemohli na neho ani hľadieť. Bez slova si nás premeral a začal sa prechádzať obďaleč. Bol oblečený takto: skvostný plášť mu zahaľoval postavu; okolo krku mal namiesto goliera stuhu zaviazanú vpredu na mašľu. Na stuhe bolo žiarivými písmenami napísané: NÁBOŽNÁ SPOLOČNOSŤ SVÄTÉHO FRANTIŠKA SALESKÉHO V ROKU 1881 a na koncoch mašle slová: AKÁ MÁ BYŤ.

Desať neobyčajne veľkých a žiarivých diamantov mi bránilo sústrediť pohľad na túto vznešenú osobu, a ak sa mi to podarilo, tak len za cenu veľkej námahy. Tri z diamantov sa skveli na hrudi: na jednom bolo napísané: VIERA, na druhom: NÁDEJ a na tom, čo bol na srdci: LÁSKA. Štvrtý diamant bol na pravom pleci a mal nápis: PRÁCA; na piatom, na ľavom pleci, sa dalo čítať: MIERNOSŤ. Ďalších päť diamantov zdobilo zadnú časť plášťa a boli umiestnené takto: najväčší a najjagavejší ležal uprostred štvoruholníka a bol označený nápisom: POSLUŠNOSŤ. Na prvom sprava sme čítali: SĽUB CHUDOBY, na druhom, trochu nižšie: ODMENA. Na ľavej strane, vyššie, bolo napísané: SĽUB ČISTOTY. Lesk tohto diamantu vyžaroval úplne zvláštne svetlo a priťahoval obdiv, ako keď magnet priťahuje železo. Na druhom zľava, nižšie, bolo napísané: PÔST. Lúče štyroch diamantov mierili priamo na diamant uprostred. Všetky tieto diamanty vysielali lúče, ktoré sa vznášali ako malé plamienky, a dali sa v nich čítať rôzne myšlienky.

Do spodnej časti plášťa bola vtkaná široká stuha ružovej farby a nad stuhou bolo napísané: TOTO NECH JE TÉMA VAŠICH ROZHOVOROV RÁNO, NAPOLUDNIE I VEČER. ZBIERAJTE OMRVINKY ČNOSTÍ A POSTAVÍTE VEĽKÚ BUDOVU SVÄTOSTI. BEDA VÁM, KTORÍ POHŔDATE MALIČKOSŤAMI, BUDETE POSTUPNE UPADAŤ.

Až doteraz niektorí direktori stáli, niektorí kľačali, no všetci boli ohromení a nezmohli sa na slovo. V tej chvíli don Rua, celý bez seba, povedal:

– Treba to zapísať, aby sme to nezabudli.Začal hľadať pero, ale nenašiel ho. Vytiahol peňaženku, prehľadal ju, ale ceruzku tam nemal.– Ja si všetko zapamätám, – uisťoval don Durando.– Ja to radšej zapíšem, – pridal sa don Fagnano, – a začal písať stonkou ruže.Všetci sa čudovali a obdivovali jeho spôsob písania.Keď don Fagnano prestal písať, don Costamagna mu diktoval ďalej:– Láska všetkému rozumie, všetko znesie, všetko prekoná; hlásajme ju slovami i skutkami.Kým don Fagnano písal, svetlo sa stratilo a všetci sme sa ocitli v hustej tme.– Ticho! – zvolal don Ghivarello, – pokľaknime si, modlime sa a opäť tu bude svetlo.

Don Lasagna začal Veni Creator, potom De profundis a napokon Maria Auxilium Christianorum a my všetci sme odpovedali. Po vyslovení Ora pro nobis (oroduj za nás) sa objavilo svetlo okolo malej tabuľky s nápisom: NÁBOŽNÁ SALEZIÁNSKA SPOLOČNOSŤ, AKÉ NEBEZPEČENSTVO JEJ HROZÍ V ROKU 1900. Vzápätí intenzita svetla vzrástla, takže sme sa znova mohli vidieť a vnímať ďalšie udalosti. Uprostred tejto žiary sa objavila tá istá postava ako predtým, ale mala melancholický výraz, podobný niekomu, kto začína plakať. Jej plášť bol vyblednutý, rozožratý a roztrhaný. Na miestach, kde predtým boli diamanty, zostali len hlboké diery spôsobené červotočom a iným drobným hmyzom. – Pozrite sa, – vyzvala nás, – a zamyslite sa!

Zbadal som, že desať diamantov sa zmenilo na rovnaký počet červotočov, ktoré zúrivo rozožierali plášť. Namiesto diamantu VIERA sa vynorilo: SPÁNOK a LENIVOSŤ. Namiesto NÁDEJE: REHOT A HRUBOSŤ. Namiesto LÁSKY: NEDBALOSŤ V SLUŽBE BOHU. Milujú a hľadajú vlastné pohodlie, nie záujmy Ježiša Krista. Namiesto MIERNOSTI: MAŠKRTNOSŤ A ZMYSELNOSŤ. Namiesto PRÁCE: SPÁNOK, KRÁDEŽ, NEČINNOSŤ. Na mieste diamantu POSLUŠNOSŤ nebolo nič, iba jedna veľká čierna diera bez nápisu. Namiesto ČISTOTY: ŽIADOSTIVOSŤ A SVETÁCKY ŽIVOT. CHUDOBU vystriedalo: SPAŤ, OBLIEKAŤ SA, JESŤ A PIŤ, DISPONOVAŤ PENIAZMI. Namiesto ODMENY: STAČÍ UŽÍVAŤ SI POZEMSKÝ ŽIVOT. Tam, kde bol diamant PÔST, ostala diera bez nápisu. Tento pohľad nás všetkých vystrašil.

 don Bosco

Úmysel, na ktorý sa chcem modliť tento deviatnik…

Aktuálnu časť deviatnika nájdete každý deň na našej stránke.

 

František Kubovič SDB

Každý váš dar investujeme do mladých

Saleziánske dielo je sieť saleziánskych stredísk, v ktorých denne tisíce ľudí trávi zmysluplný čas. Každý je vítaný. Váš pravidelný mesačný príspevok využijeme pre správny rozvoj vašich detí. Pomôže nám tiež rozvíjať športové, kultúrne, sociálne a duchovné aktivity pre mladých, rodičov a aj našich najstarších.