Mladý stolár 2019: Chcem o dreve vedieť všetko

(Žilina, 22. marca 2019) – „Od mala ma baví robiť s drevom, preto som išiel do tejto školy. Páči sa mi tu a chcem o robote s drevom vedieť všetko,“ povedal po vyhlásení výsledkov regionálneho kola súťaže Mladý stolár 2019 jej tohtoročný víťaz Patrik Straka zo SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline.

Súťaž sa teší záujmu budúcich stolárov a ich majstrov z celého Slovenska. Mladí remeselníci si dokonca môžu zmerať sily nielen na celoslovenskej úrovni, ale aj na medzinárodnej. Víťazi celoslovenskej súťaže totiž postupujú do česko-slovenského kola. „Murári či automechanici si mohli zasúťažiť v rámci svojich odborov a tú možnosť sme chceli dopriať aj stolárom, preto sme asi pred šiestimi rokmi pripravili prvý ročník. Pozvali sme naň niektoré odborné školy z nášho regiónu a súťaž sa ujala. Postupne sa pridali partneri z drevárskych či nábytkárskych firiem. Neskôr sme dostali ponuku organizovať súťaž oficiálne pod hlavičkou SUSO,“ vysvetľuje Igor Pecha, riaditeľ SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline.

Tentoraz bolo pre mladých stolárov pripravené zadanie: betlehem. Chlapci ho museli vytvoriť podľa technickej dokumentácie bez použitia lepidla. „Porota hodnotila presnosť vyhotovenia jednotlivých dielov a spojov, vzhľad výrobku či dodržiavanie pravidiel bezpečnosti pri práci. Nechýbal ani test, ktorý preveril teoretické vedomosti súťažiacich,“ hovorí Martin Puchala, učiteľ odborných predmetov SOŠ sv. Jozefa Robotníka. Na odbornom výcviku pripravovali chlapcov majstri Jozef Olbert, Peter Urík a Marek Kajaba. Školu okrem Patrika Straku reprezentoval aj Adam Letko, ktorý sa umiestnil na „tesnom“ štvrtom mieste za Danielom Pupíkom z SOŠ drevárska a stavebná Krásno nad Kysucou a Matejom Kubačkom zo Súkromnej SOŠ Dolný Kubín.

V celkovom hodnotení škôl z Dolného Kubína, Zvolena, Krásna nad Kysucou Trnavy či Nitry sa na prvom mieste sa umiestnila SOŠ sv. Jozefa Robotníka, Žilina, na druhom SOŠ drevárska a stavebná, Krásno nad Kysucou a na treťom SOŠ obchodu a služieb Trnava. Prvé tri školy postupujú na celoslovenské kolo do Nitry. „Naši chlapci minulý rok pohoreli, ale rozhodli sa, že sa nevzdajú a dokážu svoje kvality. Súťaž bola pre nich silnou motiváciou zlepšovať sa,“ prezradil majster odborného výcviku z trnavskej SOŠ obchodu a služieb Ivan Grauza. Oplatilo sa im snažiť, keďže sa jeho zverenci umiestnili na treťom mieste.

Ako sa vyjadril člen poroty Jozef Kramár z firmy Nábytkár, ktorá súťaž dlhodobo podporuje, zlepšenie vidí oproti minulým ročníkom najmä v tom, že výrobky sú čoraz zložitejšie a stolárska práca kvalitnejšia. Bez podpory súkromných firiem a sponzorov by súťaž možno nebola až taká atraktívna. Veď o hodnotné sady moderného stolárskeho náradia sa už oplatí zabojovať. Nehovoriac o tom, že súčasťou podujatia bývajú už tradične prehliadky a prezentácie najnovších technológií a náradia, ktoré sa v stolárstve používajú. Mladý stolár 2019 pokračuje v Nitre!

 

Text: Beáta JarošováFoto: Ján MiškeVideo: Ján Drgoň SDB

Každý váš dar investujeme do mladých

Saleziánske dielo je sieť saleziánskych stredísk, v ktorých denne tisíce ľudí trávi zmysluplný čas. Každý je vítaný. Váš pravidelný mesačný príspevok využijeme pre správny rozvoj vašich detí. Pomôže nám tiež rozvíjať športové, kultúrne, sociálne a duchovné aktivity pre mladých, rodičov a aj našich najstarších.